לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

נתינת מים חמים שהיד סולדת בהם על הפלטה בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב
אני ספרדי ואני שואל על מקרה ביום שבת שאדם שכח ובטעות כיבה לפני שבת את המיחם, ואותו אדם היה צריך את המים החמים ( הם היו בחום שהיד סולדת בו בשבת) לתינוק שלו ,אז הוא הוציא מים החמים מהמיחם ושם אותם על הפלטה ? שאלתי האם מותר משום בישול ומה עם זה שהוא שפך את המים מהמיחם לכלי שני ואז שם על הפלטה זה לא הופך אותו לכלי ראשון?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אתה דן בזה לענין איסור בישול, ובזה אם המים בחום שהיד סולדת בהם לא הסתלק בישולם הראשון, לגבי כלי שני כידוע החמיר רבינו יונה לאסור, והגר"ע יוסף חשש לדבריו ואסר זאת שביגול מכלי שני לראשון אסור גם כשהיד סולדת בו, ולכן מי שהולך לפי פסקי הגר"ע יוסף זצ"ל ודאי יש לו לחוש יותר. אבל מלבד הבעיה הזו יש כאן איסור נוסף והוא לכל הדעות, של איסור חזרה, כיון שהמים לא היו על האש ועכשיו הוא נותן אותם שם ללא שנתקיימו תנאי חזרה הדבר אסור. אלא שמבחינת איסור זה היה יכול להניח את זה בתוך כלי על סיר אחר ולא על הפלטה ממש, ואז יש להקל יותר.