נכנס להופעה לא כשירה האם חייב לשלם

שאלה:

שלום כבוד הרבנים.
אתמול חבר שלי הופיע כנגן כחלק מתזמורת קטנה במקום מסוים.
אני וחברים אחרים הגענו ברגע האחרון לפני תחילת ההופעה ונכנסנו (שלא בכוונה תחילה אלא ככה יצא) מהכניסה האחורית ולא מהקדמית, ששם בכניסה הקדמית כנראה גבו את הכסף (50 שח) לכניסה.
בסופו של דבר אף אחד לא ממש שם לב ולא באו אלינו בדרישה לקבל הכסף, וגם אותו חבר שניגן בתזמורת ממש לא מתייחס לכך.
יצא שלא שילמנו על הכניסה והדבר מפריע לי מאוד שאולי בכך גזלתי את המקום ואת התזמורת, למרות שלא מדובר בכיסאות שמורים אלא כניסה על בסיס מקום פנוי.
עכשיו ישנן כמה בעיות:
אותו מקום נמצא במושב מרוחק ממקום מגורי, ללא תחבורה ציבורית, ולי אין רכב.
המקום פתוח בשבתות, עם ישיבה מעורבת, ומוכר מאכלים לא כשרים (למשל פיצה עם נקניק וכו).
אציין גם שבכמה מהשירים (לא בכולם ) הופיעה זמרת שליוותה את התזמורת.
אני גם לא יודע אם במידה ואשלם למקום עכשיו (אם איכשהו אצליח להגיע לשם, דבר שיהיה כנראה כרוך בעלויות מסוימות) בעלי המקום יעבירו את החלק הראוי לתזמורת (שבכלל לא קשורה למושב אלא מופיעה ברחבי הארץ).
אני יודע שמלכתחילה לא היה ראוי לי ללכת להופעה הזו בכלל ובכל זאת, שאלתי היא האם בסופו של דבר,אחרי שקילת כל הקשיים שלי לשלם, ובהתחשב שאולי אני מסייע בידי עוברי עבירה, האם בדיעבד
מותר לי להניח לנושא ולא להתחיל לחפש למי לשלם את 50 השקלים האלה?
תודה וישר כח.

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר נכנסת להופעה הינך חייב לשלם מחיר מלא – למרות שישבת במקום פנוי.

לא הבנתי האם החובה לשלם לתזמורת או התשלום עבור המקום בו נערכה ההופעה. אם התשלום ישירות לנגנים ולתזמורת, אין לשלם לבעלי המקום גם אם יספרו שיעבירו את הכסף ליעדו. אך אתה חייב לשלם לנגנים ולבעלי התזמורת.

אם התשלום עבור בעלי המקום [והם שכרו את הנגנים על חשבונם] יש חובה לשלם להם על כך מחיר מלא, העובדה שהנערכים במקום מכירות והופעות שלא כהלכה, לא פוטר את הנכנס מתשלום. [ברור שלכתחילה היו אוסרים לרכוש כרטיס כניסה ממקום שעוברים בו עבירות, אבל בדיעבד שחייב בתשלום, לא נפטר].

העובדה שיש טורח והוצאה כספית, אכן פוטר אותך מלהוציא את ההוצאות, אך אתה עדיין חייב את התשלום, וכאשר תעבור במקום תצטרך לשלם. כמו כן אם יש אפשרות לשלם בהעברה בנקאית או דרך הטלפון, אתה חייב לעשות זאת.

בהצלחה.

מקורות:

הנכנס להופעה גם במקום פנוי חייב לשלם – כדין הנכנס לחצר חברו ואמר לו צא שמבואר בשו"ע חו"מ סימן שסג סעיף ו שחייב לשלם.

אין הגזלן חייב להוציא הוצאות כדי לשלם את הגזלה – שו"ע סימן שסז סעיף א.