מעשרות לחיידר במקום לשלם על לימוד קריאה

שאלה:

כס"ד
השנה החליטה הנהלת הגן חובה של הבן שלי שכל הורה משלם 1500ש"ח עבור לימוד קריאה עם מורה(אישה) שבאה לגן ומלמדת.
כמעט אף הורה לא שילם עדיין.
כמעט כל ההורים זועמים על כך ולא רוצים לשלם. הנהלת גן, שהיא גם הנהלת החיידר מנסה ע"י מניפולציות שונות להכריח את ההורים לשלם.
– עד לפני שנתיים זה היה בגדר בחירה ולא חובה. לפני שנה זה היה חובה (לטענתם) אבל בפועל כמעט אף אחד לא שילם.
– יש לציין שזה לא גן חיידר. זה גן חובה רגיל, שרוב הילדים שבו עתידים ללכת לחיידר בשנה הבאה (לא כולם).
– דמי השכלול הרגילים (בלי קשר ל1500) שמשלמים לגן הם גבוהים יותר מפי שתיים ממה שמתיר החוק (בדקנו זאת עם אחד האמהות שהיא בעצמה גננת בעיר אחרת ושם אסור לה לדרוש יותר ממההורים על פי החוק).
– אבות רבים (בעיקר אברכים) מעוניינים ללמד את בניהם ואכן עושים זאת, מתוך אמונה וידיעה שאת ראשית הקריאה יש להקנות ע"י איש ולא אישה ובמיוחד אבי הילד.
– חלק מהילדים כבר קוראים קריאה שוטפת גם בלי המורה הזו.
יש ילדים משנתיים קודמות שגם אחרי הלימוד בגן לא הגיעו לכיתה א' מוכנים לקריאה – פשוט בגלל אי בשלות לכך. (אחת ההוכחות היא הבן שלי, שהלך למומחים טיפוליים משום כך, ורק בכיתה ב' קלט את הקריאה. כיום קורא מעולה!).
– האיום הכי גדול שהחדר יכול להשתמש בו הוא כמובן אי קבלת הילד לשנה הבאה.
1. האם מותר להם על פי החוק לעשות זאת?
2. האם מותר להם על פי ההלכה לעשות זאת?
3. במידה ואין לי יכולת התמודדות מולם, האם אני יכול לעשות את הדבר הבא:
בכל שנה אני נותן חלק מהמעשרות והצדקה שלי לחיידר. אני רוצה לומר להם שהם ישלמו למורה לקריאה, ואני אשלם להם מהמעשרות שלי במקום המעשרות שנתתי מידי פעם לחיידר. אני מתכנן גם לפרוש את זה על פני שנה שנתיים לפי החלטתי. האם יכול ?

תשובה:

שלום וברכה,

אם מדובר במוסד שמקבל מימון מהממשלה, הרי שהמוסד אינו פרטי של מנהל המוסד, אלא נחשב למוסד ציבורי והמנהל נחשב לשכיר במוסד, ואסור לו לדרוש תמיכות שונות שלא מקובלות. ולכן איני רואה אפשרות שהת"ת יכפה על ההורים תשלומים שאינם מעוניינים בו. הן מבחינה חוקית והן מבחינה הלכתית.

כיון שלפי הלכה אתה פטור מלשלם, אתה יכול לבקש שהם ישלמו את מבוקשתם, ואתה תתרום לת"ת מכספי עשרות.

בהצלחה.