דיני השבת לחולה

שאלה:

בס"ד
שלום רב
בחורה חרדית שחזרה בתשובה, שחולה בשבת קודש( חום גבוה 39 מעלות, הקאות, שלשולים, בחילות קשות וכו' ) ונמצאת במיטתה , מה חובה עליה לעשות בשבת ומה מותר שלא לעשות מפאת החולי ?
כלומר, תפילות, קידוש, סעודה, וכדומה?
חליתי ביום חמישי בערב. לא יכולתי לקום מהמיטה, נזקקתי לעזרה מצד אימי בכל. לא הייתי מסוגלת להתכונן לכבוד שבת כמו תמיד, אימי שתחיה, ניקתה בבית, אני לא יכולתי להתקלח ולחפוף את הראש, לפני כניסת השבת עשיתי מאמץ גדול והדלקתי נרות שבת ברוך ה' , היו לי בחילות נוראיות וחום ולמרות זאת לא ויתרתי לעצמי ועדיתי קידוש על תירוש ואכלתי כזית חלה בלי כלום ( זה היה מאמץ גדול מאוד עבורי ) לאחר כמה שעות הקאתי הכל ( זה היה צפוי מראש אך אני התעקשתי לקדש) .
כשהקאתי , אימי הדליקה את האור בחדר (בשבת קודש) וניקתה ועשתה מלאכות שאסור לעשות בשבת היה מאוד קשה לי לראות שהיא צריכה לחלל שבת עבורי. במהלך השבת אימי התעקשה שכל כמה זמן אמדוד חום ( מד חום רגיל לא דיגיטלי כמובן) כדי לדעת אילו תרופות לתת לי. במהלך השבת שתיתי כמה תרופות כמו אקמול, ותרופה נגד בחילות ושלשולים) . לא התפללתי שחגית, מוסף , מנחה. בשבת בבוקר, אימי התעקשה שאוכל קצת קוטג' ואקטימל ( לא עשיתי קידוש בבוקר) ואכלתי. מייד לאחר מכן הקאתי הכל כי היו לי בחילות, ושתיתי רק מים במהלך השבת.
לאחר צאת השבת, המשכתי להרגיש מאוד לא טוב אך קמתי וברוך ה' זכיתי להתפלל ערבית ולעשות הבדלה .לא קיימתי סעודה רביעית. לא יכולתי לאכול.
ברצוני לשאול את הרב הנכבד, מה היה לא בסדר ?
מה הייתי חייבת לעשות אחרת ?
האם אכן יש התר למדוד חום בשבת לחולה ?
האם אכן מותר ליטול תרופות ?
האם מותר לפתוח אריזות ? (קוטג', אקטימל, )?
קידוש וסעודות – היה חובה לקיים בכל מצב ?
תפילות ?
יש לציין שהשבת חשובה לי יותר מהכל. ואני מאוד משתדלת תמיד להקפיד לדקדק בכל הקשור לשבת.
יש לי יסורי מצפון משום שהשבת שהייתה לא הייתה כמו תמיד ולא קיימתי הכל כמו בכל שבת .
תוגה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

עשית בסדר גמור.

מותר למדוד במצב כזה חום במדחום לא דיגיטלי.

מותר ליטול תרופות.

מותר לפתוח קוטג' גם כשבריאים, אינני יודע מה זה אקטימל.

אדם שמתייסר מחמת האוכל והוא לא עונג בשבילו פטור מסעודות שבת.

לגבי קידוש אם היה מי יעשה לך זה היה טוב, במקרה זה שאין מי שיעשה לך, הטוב ביותר היה שתעשי ואמך תשתה 45 ס"ס מהיין, זה לא הרבה.

לגבי תפילות, מספיק ברכות השחר, לאשה להרבה דעות די בכך גם כשבריאים כך שודאי ניתן להקל בזה לחולה.

להבא כשמרגישים חלילה כך, כדאי שתהיה קערה ליד המיטה שלא יתלכלך חלילה ולא יצטרכו לנקות שזה מאוד לא נעים.

בריאות טובה תמיד!