תשלום הבראה ושכר עבור שעות נוספות

שאלה:

עבדתי בישיבה כמה שנים ולא שילמו לי לא הבראה ולא שעות נוספות עכשיו אני דורש את זה והם אומרים סבר וקיבל ובדקתי שעל פי החוק אני יכול לדרוש בבית משפט רק יד לציין שביקשתי במשך עבודתי ואמרו לי אנחנו לא נותנים אם אתה לא מעוניין אתה יכול לעזוב

תשובה:

שלום וברכה,

המעביד חייב לשלם עבור זכויות סוציאליים שנמנעו מהעובד בתקופת העבודה. אם היה תנאי מראש או מנהג קבוע שלא נהוג לשלם במוסד הזה, לא ניתן לחייב. אבל אחר תחילת העבודה לא יכולים להיפטר מהתשלום. ולא יועיל טענת 'סבר וקיבל' אם לא הודיעו לו לפני שהתחיל לעבוד.

לגבי שעות נוספות צריך לדעת מה היה – מצד אחד בעלי המוסד חייבים לשלם על שעות נוספות גם אם העובד לא התבקש – ומדין נהנה. אך אם אמרו שלא ישלמו לו עבור שעות נוספות, ובכל זאת עבד, אין המוסד חייב לשלם מדין נהנה. כמבואר בערוך השלחן חו"מ סימן שעה סעיף יב שאם התנה מראש שלא יעבוד, לא יכול העובד לתבוע מדין נהנה.

בהצלחה.