קיבלתי תוספת החזר מקופת חולים

שאלה:

שלום רב
הגשתי בקשה להחזר המגיע לי מקופת חולים, בקבלה שהגשתי צויין סכום כולל שרק על חלק ממנו מגיע לי החזר. ציינתי במפורש על הקבלה שרק על חלקה מגיע לי החזר וכמו כן ציינתי זאת לפני המזכירה שתעביר לאחראי על ההחזרים. היא כמובן אמרה שתעשה כך, אך בפועל קבלתי החזר על כל הסכום המופיע בקבלה. שאלתי היא, האם עלי להחזיר את הסכום הנותר לקופת חולים (כגון על ידי הימנעות מבקשת החזר עתידית)?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם ציינת על הקבלה כמה מגיע לך, והם זיכו אותך מעבר לבקשתך, נחשב התוספת למתנה, ואינך צריך להשיב את התוספת.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רלב סעיף ב', לגבי קיבל מעות מחברו ומצא בהם תוספת, שאם ניתן לתלות בטעות בספירת המעות, חייב להשיבם. ואם לא ניתן לתלות בטעות בספירה, תולים שהתוספת היא במתנה. וכן כאן אם ציינת את סכום ההחזר, וקלבת יותר מסתבר שהם זיכו אותך מעבר לזכאותך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום רב
    תודה על התשובה.
    לעניות דעתי ההחזר העודף אינו נובע מנדיבות יתר, אלא פשוט האחראי על ההחזרים לא כל כך איכפת לו ולא דייק בחשבונית. השאלה היא האם מכיון שהוא האחראי האחריות אינה מתגלגלת לפתחי?ועוד אולי בגוף כמו קופת חולים לא שייך השבת אבדה וכיו"ב?

  2. השבת אבדה שייך גם בחברה, כמו קופת חולים. אמנם אם האחראי נתן לך תוספת, ואתה הודעת על הסכום, ולא הייתה כאן הערמה מצידך, מותר לך לקחת את התוספת.