נתקעתי בחנייה ברכב שחנה שלא כדין

שאלה:

נסעתי לאחור כדי להיכנס לחניה ולידי חנה רכב במקום שאסור לחנות ופגעתי ברכב שחנה במקום אסור פגיעה חלשה ואני לא יודע מי הבעלים כדי להודיע לו

תשובה:

שלום וברכה,

אתה חייב לשלם לו עבור הנזק, למרות שהוא חנה שלא כדין. ואין זכות להזיקו עבור החנייה שלא כדין.

אם אינך מצליח לאתר את הניזק, תנסה לפרסם – תליית מודעה – במקום בו אירע הנזק.

בהצלחה.

מקורות:

ראה תוספות ב"ק כז ע"ב ד"ה ה"ג אמאי שכתבו שבאדם המזיק לא אומרים כל משנה ובא אחר ושינה פטור.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מדוע לא נפטרנו מדין המניח את הכד במקום שאין לו רשות להניחו, ובפרט הממלא חצר חבירו כדים וכיו"ב?
    ועכ"פ כשלא התכוון המזיק להזיק?

  2. ממלא חצר חברו בכדים, מדובר שהמזיק שובר את הכדים בכוונה, ואפ"ה פטור, משום שהכדים חוסמים לו את הכניסה ויציאה לביתו. וכתבו התוספות שאם לא מילא לו את הדרך בכדים, ויכול לעבור מהצד, חייב השובר.
    והמניח את הכד במקום שלא רשות להניחו והזיק בידיים חייב המזיק. ורק אם לא אמור להיות כלל, והאדם לא הבחין שיש כד, ולא אמור להעלות בדעתו שיש כד, פטור המזיק. אבל אם ראה את הרכב והזיקו שלא בכוונה חייב המזיק.

  3. אם אינו יכול להשיג את בעל הרכב, הרי הוא פטור.
    לכתחילה היה עליו להסתכל היטב אם גרם נזק, ואם יש נזק או שאינו יכול לראות מחמת החושך, היה עליו להדביק פתק על הרכב עם מס’ טלפון שבעל הרכב יוכל ליצור קשר.

    יש לציין שאם מדובר בשריטה קלה, ורוב אנשים לא היו מוסרים את הרכב לתיקון וגם השריטה אינה משפיעה על ירידת ערך הרכב, אין חיוב לשלם כלל.

  4. שלום, לא הייתי אומר שפטור, אלא אין לו אפשרות לקיים את חיובו.
    נכון לכתחילה היה צריך לראות מיהו בעל הרכב כדי לשלם.
    החזו"א כותב שאם רוב האנשים לא מוציאים הוצאה כדי לתקן את הנזק, אין המזיק חייב לשלם דמי תיקון. ובמקרה זה חובת המזיק לשלם את ירידת הערך. ואם גם אין ירידת ערך – פטור המזיק.