מה מברכים על סלט ירקות עם טונה / מים אחרונים

שאלה:

1. מה מברכים על סלט ירקות שיש בו גם חתיכות טונה?
2. אדם שעשה עשה כבר מים ואחרונים וכעת רוצה לשתות. האם רשאי? האם עם ברכה? האם יש דעה בפוסקים שמתירים לו לשתות בלי לברך?

תשובה:

שלום וברכה

  1. בענין זה הולכים אחר הרוב, וכיון שהירקות הן הרוב הברכה היא בורא פרי אדמה, רק כאשר יש מיני דגן בתוך התערובת הברכה נקבעת על פיהם למרות שהם המיעוט, ראה משנה ברורה בתחילת סי' רח.
  2. נטילת ידים למים אחרונים נחשבת כהיסח הדעת, ואין כל היתר לשתות ללא ברכה, זהו סעיף מפורש בשלחן ערוך בסי' קעט סעי' א. לגבי השאלה האם מותר להמלך ולברך ברכה ראשונה ולאכול עוד או שחייבים לברך מיד הביא המשנה ברורה שם בס"ק ב דעות בין האחרונים, ולהלכה צידד להקל בזה שהדבר מותר.

מקורות:

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אסור לפרום צמה בשבת, כשם שקליעתה יש בה מלאכת בונה כך סתירתה היא מלאכת סותר, אבל מותר להסיר את הגומיה והשער יפתח לבד מעצמו במשך הזמן, ראה חוט שני פרק לו סעיף טו.
    מקור אמירה זו באר"י בשער המצוות פ' עקב ויש לזה טעמים על פי סוד.