יש לנו שתי כתובות – איזה מהן היא יכולה לתבוע?

שאלה:

אני ואשתי נשאנו פעמיים.פעם ראשונה בבית כנסת עם בני משפחה קרובים ופעם שניה באולם שמחות עם אורחים כנהוג.למעשה יש שתי כתובות.
אנחנו מתגרשים והשאלה איזו מהן קובעת מאחר ואישה דורשת כתובתה.

תשובה:

שלום רב,

אני מבין שיש פער בסכום של הכתובות, אחרת השאלה אינה רלוונטית..

לא הבנתי בדיוק כיצד נישאתם פעמיים, התגרשתם בין הפעם הראשונה לשניה? סתם כך החלטתם להתחתן שוב? אם בפעם הראשונה היה קידושין וגם חופה עם ברכות. האירוע השני מיותר לחלוטין, והברכות הן ברכות לבטלה. אם בפעם הראשונה היה רק קידושין בלי חופה, ובפעם השניה היה חופה וכל הטקס, הרי שהפעם הראשונה אינה נחשבת לנישואין אלא לקידושין מה שבעבר קראו לזה אירוסין ויש בזה משמעות לדין דין הכתובה.

לכן, אם אכן בפעם הראשונה לא היה חופה, מה שקובע הוא הכתובה של הנישואין – כלומר, השניה. ואם שני האירועים היו נישואין עם כתובה. הדין הוא שהיא יכולה לגבות איזה מהן שהיא רוצה. (יש הבדל מאיזה זמן היא גובה – כלומר, הראשון מזמן הראשון והשני מזמן השני, אבל אין היום משמעות לזמן חיוב הכתובה).

מקורות:

ראה בסוגיה בכתובות מג,ב ושו"ע אבה"ע סי' ק' סעי' יד