לחייב את המזיק ע"פ אומדנא

שאלה:

שלום להרב,

ששאל: ידיד הלילה אודות חבירו שתיקן הגג שלו, ותוך הזמן התיקון עתה, קרה שגוף תאורה שבסלון שלו ניתק מן התקרה קצת ועוד מחובר דרך כבלה אבל לא מדליק, וגם הופיעו שתי רושמים עגולים שקרו בשביל שמים נכנס לשם וכנראה שהחבר זה שהוא הפועל המתקן גרם לו אבל הוא לא ראה בעצמו אבל ברור שלא היה שם.

חבירו בשלמות איתו לגמרי, ורוצים לדעת ע"פ דין אם יש לו אחראיות לתקן לו זה.

לפע"ד נראה שכן היות שב' בעיות לא היו שם קודם ועלול לקרוא כאשר פותחים גג לתקן ולהחליף וכו' ויש הרבה שמתקנים גג ולא מקלקלים שום דבר בפנים הבית של אנשים. מ"מ באנו לבקש קצת חוות דעת על זה מרבנים גדולי דור מכאן על מה נכון.

ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה,

בשו"ע חו"מ סימן תח מבואר שלא ניתן לחייב את המזיק על פי אומדנא, אלא אם ברור שהוא הזיק. ואם יש הסתברות שהקלקול נעשה שלא מחמתו לא ניתן לחייבו. לכן יש לבדוק אם יש הסתברות חזקה שהוא הזיק – חייב. אך אם לא ברור לגמרי אין לחייבו. וראה עוד בערוך השלחן שם

בהצלחה.