מנוי בחברת איתוראן בשבת

שאלה:

האם מותר להיות מנוי בחברת איתוראן (גניבות רכב) שהיא פועלת גם בשבתות 7/24?
בשעה שהרכב נגנב הם מקבלים הודעה למחשב ומתחילים לפעול למציאתו?

תשובה:

שלום וברכה

בענין מנוי לחברת איתוראן, סבר הגרי"ש אלישיב שיש לפקפק אם מותר הדבר כאשר בשבת הם עשויים לחפש אחר הרכב ולחלל שבת, צדדי ההיתר הם שלפעמים ברכב גנוב ניתן להשתמש לפיגועי טרור, וכן שבעצם בעל הרכב אינו זה שגורם לאיסור אלא הגנב, אבל אמר וחזר ואמר שזה לא חלק ולא היה ניחא לו בזה. אמנם הגר"מ אליהו סבר להתיר זאת כדי שלא יהיה ממון ישראל הפקר ויש בזה תקנת הציבור, ומחמת הצירופים הנ"ל, אלא שאמר שיש לבעל הרכב לומר לבעלי החברה שהוא מבקש שלא ישלחו אנשים לחפש אחר רכבו בשבת, ודי בכך גם אם אינו חותם להם ממש כתב ויתור.

מקורות:

ראה ס' קדושת השבת עמ' 52.