קנוניה במעשרות

שאלה:

שלום רב.
אני חייב לחבר שלי סכום כסף, ועלה בדעתי רעיון כלשהו.
חבר שלי הינו אברך במצב כלכלי המתיר לתת לו מעשרות (ואף מצווה).
חשבתי לערוך איתו "קנוניא", שאומר לו שאתן לו סכום כלשהו ממעשרות והוא יוותר לי על אותו סכום מהחוב.
השאלה נחלקת לשניים:
1. האם מותר לעשות זאת?
2. האם ראוי לעשות זאת?

[יצוין שגם אני אברך שמותר לתת לו מעשרות… כך שאין בזה סתם רצון להתחמקות מנתינת דמי מעשרות, אלא רצון לשלם את החוב במינימום נזק…]

תשובה:

שלום ידידי

בעיני זה פשוט בדיחה! הרי אין כאן שום מחילה רק סתם צחוק גדול מחובת המעשרות. אם חברך באמת היה מוחל לך בלב שלם באופן שהיית באמת יכול להמנע מלשלם לו את חובך ניחא, אבל סתם לעשות ב"כאילו" כמו שאומרים הילדים, זה הרי כלום.

לשלם חוב אגב זה לא נזק, זה בגדר "ממוני גבך" אתה בסך הכל מחזיק בידך כסף של השני…

שיהיה שפע ברכה והצלחה