מעמדו של תינוק שנולד מביצית של גויה

שאלה:

שלום רב.

אחותי בשעה טובה אמורה ללדת תינוק שהזרע והביצית הובאו מאוקראינה. מה דין תינוק זה? האם עושים ברית רגיל? האם צריכים לגייר תינוק כזה.

תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

הסוגיה כל נדונה בהרחבה בין הפוסקים, יש אומרים שבעלת הביצית היא נחשבת לאם, ויש אומרים שהפונדקאית שבמקרה זה היא אחותך היא נחשבת לאם. וכמובן שהמשמעות היא האם התינוק יצטרך לעבור גיור או לא. ראה סיכום דעות הפוסקים בעניין בשו"ת פוע"ה ח"ב עמ' 384-389. וכאשר יש מחלוקת על דבר כה משמעותי, ודאי שחייבים לעשות גיור מספק. גם כדי שלא יהיה ספק יהודי או יהודי ודאי. וגם כדי שלא להכשיל אחרים. לדוגמה, בעוד 20 שנה כאשר התינוק יצרה להתחתן ויש עליו ספק האם הוא יהודי, האם זה הוגן כלפי הבחורה שתרצה להתחתן איתו שלא תדע שהוא יהודי רק לפי צד אחד בפוסקים?! ודאי שלא. חייבים לערוך לו גיור מיד כשיוולד. כלומר, הברית עצמה תעשה גם כברית של גירות ואף אחד מלבד שלשה אנשים שיעמדו שם לא צריך לדעת. וכאשר יהיה כבן שנתיים מטבילים אותו לשם גיור ובכך משלימים את הליך הגיור. אפשר לפנות למכון פוע"ה לייעוץ בנושאים הללו.