ביטול תורה להלווית המת

שאלה:

שלום
האם יש ענין ללכת להלוויות של אנשים- מכיר את הבן בלבד. או שעדיף ללכת לניחום אבלים? במידה שיכול רק אחד מהשניים.
האם לבטל לימוד תורה וללכת להלוויה? לא שיעור מסודר, אלא יש לי סדר לימוד יומי שלקחתי על עצמי. שאוכל אולי להשלימו בהמשך היום או מחר

תשובה:

שלום וברכה

מסתבר שאם בשעת ההלוויה הסיכוי שיראו אותך ושתצליח לקיים את המצוה כדבעי נמוך, עדיף לבוא לניחום אבלים.

באופן עקרוני נאמר שמבטלים תורה להוצאת המת, ואם מדובר באדם שקרא ושנה, מבטלים בשבילו אפילו שישים ריבוא מישראל, ראה כתובות יז א ושו"ע סי' שמג. אלא שכבר כתב בשו"ת מנחת אלעזר ח"א סי' כו, שכיון שיש לוויות רבות בכל עיר ועיר ואם נצא לכל לוויה באמת לא יהיה ניתן ללמוד תורה, יש להקל שלא לצאת אא"כ הוא רואה ביציאת המת. וכ"כ בשלמת חיים יו"ד סי' תכ. וע"ע שו"ת מהרש"ג ח"ב סי' כח. כמובן שאם אין ביטול תורה אלא בלאו הכי יש לך זמן מסויים ביום ללמוד והשאלה מתי לעשות זאת, יש לסדר את היום באופן שניתן יהיה לקיים שניהם.