לשון הרע באופן שיפול החשד על חברי

שאלה:

אם אדם וחברו שיחקו בחוץ ושברו חלון של השכן.

האם מותר לחבר האחד לומר שלא הוא שבר את החלון "זה לא אני"
האם זה לשון הרע? כי משמע מפה שהחבר השני גרם לזה!
מדובר במציאות שמבינים שזה אחד מהם.

תשובה:

שלום רב,

אין בכך איסור לשון הרע משום שאין לך כוונה לגנות את חברך אלא להציל עצמך מחשד. (מלבד הנושא של השבת אבידה שזה נושא אחר).

כתב החפץ חיים (סוף הלכות לשון הרע, ובבאר מיים חיים שם ס”ק מג). אדם נחשד במשהו, מותר לו לנקות ולהעביר את החשד מעליו, למרות שעל ידי זה יפול החשד על רעהו. נוסיף: מבואר בשו”ע או”ח סי’ תרו סעי’ א’, אדם שפגע בחברו, צריך לבקש ממנו מחילה, ואם אינו מתפייס שיגש אליו עם ג’ אנשים ויבקש ג’ פעמים מחילה, ואם הלה ממשיך שלא לסלוח, מבואר שם שהוא אכזרי. ובכל זאת כתוב שם ברמ”א בשם המהרי”ל כי אם אינו סולח שיאמר אח”כ בפני עשרה אנשים, שהוא לא סלח לו. וביאר המשנה ברורה (ס”ק ו’): “כדי לפרסם הדבר שמצידו לא יבצר”.

כלומר, אנו רואים כאן שכדי לנקות את עצמו שלא יחשדו בו שאינו מבקש מחילה, צריך לכנס עשרה אנשים ולומר בניהם ובעצם לספר עליו לשון הרע, ולכאורה כיצד זה הותר? אלא ברור שכדי לנקות את עצמך מחדש מותר לך גם אם על ידי זה יפול החשד על מישהו אחר.