הגשת תביעה בערכאות רק בשביל האיום

שאלה:

מה הדין באינו שומר מצוות שממש יש בידו כסף השייך לי, האם מותר גם בלי הרשאה מב"ד להגיש תביעה לבית משפט לא בשביל לדון שם. אלא רק בשביל לאיים על הנתבע, שישיב את הגזילה אחרי שיקבל את הזימון מבית משפט.
[בב"ד לא בטוח שיסכים לדון, וגם הסכום שיעלה דיון בב"ד ופתיחת תיק וכו' יותר מהסכום של התביעה שהיא רק כמה מאות, מצד שני בבית משפט מחיבים גם הוצאות משפט וכד'..וגם עצם ההזמנה תאיים עליו.]

ב. במידה ומותר, האם גם ניתן לומר שעד שלא ישלם את האגרה של פתיחת התביעה [50 ש"ח] אני לא יסיר את התביעה?

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לפתוח בהליך בבית משפט כל עוד שלא נודע שהנתבע סרבן לדין. ולכן יש לתובעו תחילה בבית דין, ואם יסרב הנתבע, יקבל התובע היתר לפנות לבית משפט.

על פי הלכה לא ניתן לחייב את הנפסד בהוצאות משפט, למעט כשהנתבע סירב שיש שיטות ומקרים שניתן לחייב את הסרבן.

בהצלחה.

מקורות:

לאיים בדיבור שיפנה לבית משפט, ללא כוונה אמתית, דנו הפוסקים האם מותר. אך לפתוח הליך בבית משפט ברור שאסור. ואם ברור שהנתבע לא יופיע יש להתיר מידית לפנות לבית משפט. אך אדם פרטי [לא חברה] שאינו שומר תו"מ קשה לקבוע שברור שלא יגיע. ועל כן צריך לנסות תחילה בבית דין.