הלוואה בריבית בהיתר עסקה כשאין ללווה עסק ולא דירה בבעלותו

שאלה:

אם אין לי דירה ונכס אחר שמביא ריווח האם מותר לי לקחת הלוואה בנקאית??

תשובה:

שלום וברכה,

נוהגים היום להתנות בהיתר עסקה שהמלווה שותף בעסקים שעושה הלווה. ולכן גם אם הלווה לא עוסק כלל במעות ההלוואה, אם יש לו עסק צדדי או דירה, או קופות גמל וכדו' חל ההיתר עסקה על העסק הצדדי שיש לו.

אמנם אם אין לו דירה בבעלותו ואין לו עסקים כלל, בשו"ת שואל ומשיב דן להתיר לאדם שמתפרנס ממעשה ידיו, היות ולולי ההלוואה שהיה מקבל כדי לאכול ולהתקיים לא היה יכול לעבוד ולהתפרנס ולהרוויח, נמצא שהרווח שמגיע לו ממעשה ידיו נחשב לרווח, ויכול המלווה לחלוק עימו ברווחים אלו.

היתר נוסף מצאנו בשם הגרש"ז אוירבך זצ"ל שהיות וסוכם עם הלווה שיתעסק וירוויח ולא רוצה הלווה להישבע שלא הרוויח, אין המלווה צריך להאמינו שלא השקיע את הכספים, ורשאי לחשוב שמא הרוויח, ולדרוש חלק מהרווחים. וגם ללווה מותר לשלם את הריבית, למרות שיודע בעצמו שלא הרוויח, כיון שאינו נותנו בתורת ריבית, אלא כדי לפטור עצמו משבועה.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ת שואל ומשיב מהדו"ק חלק ג סימן קס. ודברי הגרש"ז הובאו בספר תורת ריבית ובספר נתיבות שלום.