גדרי חובת כבוד האח הגדול

שאלה:

אחים חייבים בכבוד אחיהם הבכור, מדאורייתא או מדרבנן? ואם אפשר מ"מ לכך
תודה

תשובה:

שלום וברכה

על חובת כיבוד האח הגדול אם היא מהתורה או מדרבנן נחלקו הקדמונים.

הכסף משנה ממרים פרק ו הל' טו והמנחת חינוך מצוה לג נקטו בדעת הרמב"ם שהוא חיוב מהתורה, וכפי שדרשו חכמים ואת אמך לרבות אח גדול, ראה כתובות קג א, ויש סוברים שהוא רק אסמכתא בעלמא והחובה היא מדרבנן, ראה מאירי כתובות שם, חרדים פרק מז אות לב-לו, וראה ס' המצוות שהרמב"ן מסופק בכך.

מי נחשב אח גדול, אם כל אחד המבוגר ממנו או רק הבכור, אף היא מחלוקת בין הפוסקים, ראה ברכי יוסף יו"ד סי' רמ אות יז שכל אח המבוגר ממנו בכלל דין זה, ולעומתו בשו"ת הלכות קטנות סי' קכג ושבות יעקב ח"א סי' עו שרק הבכור בכלל, אלא שיש לנהוג דרך ארץ בכל המבוגרים ממנו.

יש סוברים שחיוב זה הוא מכלל כבוד ההורים ולכן לאחר מותם בטל חיוב זה, ראה רמב"ם שם, אולם ברמב"ן שם מסתפק בזה.

יום נעים.