לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

לקיחת ריבית גבוהה בהיתר עסקה האם מותר ?

שאלה:

בס"ד
שבוע טוב, שאלה דחופה ואני ממתין למענה.
יתכן כי לצורך התשובה אני אצטרך להשיב על עוד כמבה דברים ואני ערוך לכך.

אני מתווך מקרקעין, לקוח שלי רכש באמצעותי וילה ששויה 3,700,000 ש"ח. הוא שילם בעת ההסכם סכום של 1,200,000 ש"ח מזומן, ואת היתרה הוא לקח הלוואה מחברה פרטית שעומד בראשה אדם חרדי שהלווה לו סכום של כ 2,500,000 ש"ח בריבית של 4% רשומה ועוד 4% לא רשומה לחודש, תשלום של כ 80 אלף בחודש ריבית.
חשוב לציין כי הלקוח שלי לא התכוון להתגורר בדירה אלא לקנות ולמכור אותה ברווח כאשר הריבית מסוכמת מראש.

השאלה היא כזאת : האם ריבית בגובה כזה מותרת למרות שיש היתר עסקה ? ואם לא מה היא הריבית המותרת ? אף העו"ד של הלקוח שלו הציע לו הלוואה דומה באותם תנאים דומים, לכמה זמן מותר לקחת כזאת הלוואה במידה ומותר ?
לצורך העניין מדובר בהלוואה שניתנה ל 6 חודשים, הלקוח שלי לא הצליח למכור את הנכס וביקש אורכה של עוד 3 חודשים, בסופו של דבר הדירה נמכרה לפני חודשיים לאחר תקופה של 10 חודשים.
זאת אומרת שהלקוח שלי אמור לשלם סכום של 8% רבית לכל חודש , האם זאת ריבית אסורה?
והאם היא הייתה מותרת בתנאים כאלה ואחרים ?

התשובה מאד חשובה ודחופה לי…השאלה הבאה תגיע לאחר שאקבל תשובה ברורה עד עתה.

בכבוד רב
אשר

תשובה:

שלום וברכה,

ריבית מוגזמת שלא מוכרת בשוק לא מועיל ההיתר עסקה, כיון שברור למלווה שלא ניתן להרוויח כזה מחיר גבוה, [למרות שיש יוצא מן הכלל] צריך שגובה הריבית תהיה מסתברת.

במקרה שלך שעשו היתר עסקה ומסתמא הוסכם שחצי מלווה וחצי פיקדון, וא"כ החצי פיקדון הוא 1,250,000 ועל זה הנתבע צריך לשלם רווחים של 800,000  ש"ח, ברור לעין כל שלא מסתבר שיש כזו ריבית, ועל כן לא חל ההיתר עסקה על ריבית גבוהה כל כך.

אם בשעת ההלוואה ידוע שאמור להרוויח הרבה כסף מקניית ומכירת הדירה, וגובה הריבית המוגזמת שהצהיר היה צפוי שירוויח כך, ודאי שיחול ההיתר עסקה, למרות שבשוק אין רווחים כאלו.

בהצלחה.