טלטול משקפיים שנשברו, עדשה שנפלה בשבת

שאלה:

בשבת נפלה לי עדשה מהמשקפים ומכיון שראיתי בשמירת שבת מהדורה ישנה שמתיר משום מוקצה הנחתי את העדשה בבית ויצאתי אם המשקפים לבית הכנסת שם ראיתי במהדורה החדשה וכן בארחות שבת שאוסרים. המשקפיים היו על השלחן האם היה מותר לטלטל בגופו לבית או שיש בזה הכנה והאם יש להתיר ממוקצה כיון שהעדשה בבית ומימלא לא יכול לתקן ואם מותר, האם לכתחילה יכול לטלטל כשיוצא מהבית ולא יהיה במקום העדשה
ישר כח תזכו למצות

תשובה:

שלום וברכה

לא נראה שיש בזה איסור הכנה, ידוע מה שהורה הגרש"ז אויערבך לגבי החזרת מחזור תפילה הביתה בשבת שלאחר ראש השנה שחל ביום שישי וכדומה, שכיון שדרך העולם הוא שכאשר גומרים להתפלל מחזירים הביתה זה לא נחשב פעולה של הכנה אלא כך הוא דרך השימוש, נראה שגם כאן ההחזרה אינה הכנה לתיקון של מחר או לשימוש של מחר, אלא כך דרך העולם היום שלא משאירים את המשקפיים בבית הכנסת, אלא שכיון שטלטול בגופו אינו כזה ברור שמותר והחזון איש כידוע אסר [אף שמנהג העולם להקל] וגם טכנית זה לא פשוט לטלטל כך ועלולים להכשל בטלטול שאינו ממש שינוי, הייתי מציע להצניע את זה עם הרגל באיזו פינה בבית הכנסת ובמוצאי שבת לשוב ולקחת, זו ההנהגה הראויה. גם אם העדשה אינה שם זה מוקצה שהרי אפשר ללכת הביתה ולהביא אותה…