מוקצה במקום כבוד הבריות / חינוך לברכות

שאלה:

1. האם הקרטון של גליל נייר טואלט שנגמר נחשב למוקצה?
מה הדין אם אדם קינח עם הקרטון הזה מחוסר ברירה. האם עבר על מוקצה?
2. מאיזה גיל ניתן לומר את שם ה' בשביל ללמד ילד קטן לברך?

תשובה:

שלום וברכה

הקרטון נחשב מוקצה, אבל אין נייר אחר יש להקל להשתמש משום כבוד הבריות, איסור מוקצה נדחה מפני כבוד הבריות.

כאשר הילד יודע למי מברכים ניתן לברך איתו, ובמידת הצורך שאינו יודע לומר את השם בעצמו, אפשר לומר איתו יחד, וראה פסקי תשובות סי' רב הערה 9 שמגיל שלוש יש להתחיל לחנך לכך.

שבוע טוב.