בסיס בשבת – מוקצה המונח על ערימת חפצי היתר

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים. שאלה בדיני בסיס.
האם ארנק המונח בכוונה תחילה על ערמת ספרים עושה את כל הערמה לבסיס או רק את הספר עליו הוא מונח? – נפקא מינה ללקיחת אחד הספרים מלמטה..
אם כן – האם יש הבדל בין מוקצה המונח על ערמת ספרים השוכבים אחד על השני ובין ערמת ספרים בה הספרים התחתוניים עומדים ומעליהם יש ספר שוכב – עליו מונח המוקצה?

תשובה:

שלום וברכה

רק הספר העליון נחשב בסיס ולא מה שתחתיו, יתר על כן, אפילו באותו הכלי או הבגד, אם יש למשל ארנק בכיס של בגד [והכיס הוא בפני עצמו כמו שקית, ולא רק בד התפור על צד הבגד], רק הכיס הוא בסיס ולא כל הבגד [ראה סי' שי סעי' ז]. וראה עוד שמירת שבת כהלכתה פרק כ סעי' ס, ששולחן שיש בו מגירות, גם אם השולחן עצמו נעשה בסיס מותר לפתוח את מגירותיו.