לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

גדר מלאכת מפרק בשבת

שאלה:

שלום,
האם אומרים לדעת השו"ע שסוחט הוא רק בגידולי קרקע שזוהי דעת הרמבם, אע"פ שהרמבם עצמו פסק בדין פרה, ויולדת)
וכן השו"ע, והשאלה מלבד הדברים שאמרו לנו מפורש, האם יש דין סוחט גם שלא בגידולי קרקע?, לדעת השו"ע והיכן אפשר למצוא במ"ב.

ב. אדם שלוחץ נניח על בקבוק קטשופ, או כל דבר נוזלי, האם עובר על דש?

תשובה:

שלום וברכה

לדעת הרמב"ם פ"ט הל' יא מפרק – דש הוא רק בעוקר דבר ממקום גידולו, לכן הגם שזה לא רק בגידולי קרקע אלא גם בחלב, אבל בסחיטת בגדים האיסור רק מצד כיבוס ולא מצד מפרק.

לגבי קטשופ לכל הדעות אין חשש, כיון שאין קשר בין מה שבתוך הבקבוק אליו עצמו, ואין ביטול לחיבור זה על ידי הוצאתו, זה סתם כלי בעלמא. וכמו שלהוציא בכפית מותר ככך גם בלחיצה…

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אין צורך במקור, פשוט הפעולה נראית לך דומה, אבל אין הבדל בהלכה בין מה שלוקחים בכפית למה שלוחצים… כל ההבדל הוא תמיד במהות ובקשר שבין הדבר הנסחט למקום שבו הוא צבור, לעצם הענין שים לב שבכלל שאלת והשבנו לדעת הרמב"ם שסבר שגם מים בבגד אין בהם דין מפרק אלא מלבן בלבד, ושלא כרבינו תם, כך שלדבריו אין כלל מקום לשאלה זו.