מה נחשב אינו עולה על שלחן מלכים?

שאלה:

א. כיצד ניתן להגדיר יותר "מאכלים שאינם עולים על שולחן מלכים" (בהיתר בישולי גוים), במציאות השפע של ימינו? אולי ניתן להבהיר זאת ע"י כמה דוגמאות.
ב. האם אוכל שבישל עובד זר לקשישים, בהיתרים המקלים, מותר לכולם?

תשובה:

שלום וברכה

כל דבר שאנשים אוכלים בארוחות מכובדות כחלק מהסעודה הוא בכלל עולה על שלחן מלכים, לאו דוקא מאכלי גורמה… הנושא של אינו עולה על שלחן מלכים מתחיל בג'אנק פוד, ראה ס’ הכשרות להרב פוקס עמ’ תמט, שנקט שפלאפל נחשב כמאכל שאינו עולה על שולחן מלכים ואין בו איסור של בישולי עכו”ם. ואף שיש לפקפק בכך, ראה מעין האומר ח”ה עמ’ קצט שמביא שהגר”ע יוסף נטה להחמיר אפילו בזה, מכל מקום כאן מתחיל הנושא, אבל לא במאכלים ממש.

בקובץ מבית לוי חלק ח הובא בשם הגר”ש וואזנר שהיום תירס גם כפי שהוא נחשב עולה על שולחן מלכים ויש להחמיר בו בכל דיני בישולי עכו”ם. ויש שחילקו לענין זה בין מין תירס גרוע שעושים איתו קורנפלקס, שכפי שהוא אינו ראוי לעלות על שולחן מלכים, לבין תירס המיועד לשימורים וכדומה שעולה על שולחן מלכים.

שאלתך השניה לא הבנתי, תלוי במה מדובר על אלו היתרים סומכים…