הפרשת חלה – אשה צריכה רשות מבעלה כדי להפריש?

שאלה:

שלום לרב .

1. האם האישה צריכה לבקש אישור מבעלה כדי להפריש חלה כאשר הוא בעל העיסה?
2. האם בת בגיל יב' שנים צריכה לבקש רשות מאביה כדי להפריש חלה כשהוא בעל העיסה?
3. האם בת בגיל יב' שנים צריכה לבקש אישור מאמה כדי להפריש חלה כאשר אביה הוא בעל העיסה?
4. מדוע סומא ושיכור יכולים להפריש חלה ? איך יפרישו מהיפה ?

אם אפשר לקבל מקורות לעיון בבקשה .
תודה ושבוע טוב.

תשובה:

שלום וברכה

האשה ושאר בני הבית אינם צריכים רשות מהאב בעל הבית להפריש חלה, אלא הרשות נתונה להם בסתמא כל זמן שלא גילה דעתו בפירוש שהוא רוצה לעשות זאת בעצמו. ראה רמב"ם תרומות פ"ד הל' יב. יתר על כן כתב החזון איש מעשרות סי' ז ס"ק טו, שהקדרה שהאשה מבשלת או המאפה שהיא אופה, נחשבת כעיסתה לענין זה, כיון שעל זה יש אומדן דעת ברור שהבעל נותן לה את זה לא רק לקיום המצוה אלא דינה ממש כשותפה. לדבריו הנדון הוא רק במה שהיא קונה בשוק.

יתר על כן יש שדייקו מהאור זרוע סי' רכה שכתב שהאשה יכולה גם לעשות שליח להפרשה, שהפרשת חלה שונה מתרומות ומעשרות, שהיא אחת ממצוות האשה, וכביכול ניתן התפקיד הזה בבית בעלה יותר מלו עצמו, וכמו שלענין נר שבת היא קודמת לבעל. וראה עוד בענין זה בהגהות מימוניות סוף זרעים.

אינני מכיר התייחסות לנושא של סומא ושיכור, ביקשתי בפעם הקודמת שתתן מראי מקומות לדין זה אולי אחפש שם.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. המדובר באדם בר דעת ואינו שיכור כלוט שמעשיו כלום, אלא שאינו יודע לברור את החלק היפה, ובחלה שהכל שווה אין סיבה שלא יוכל לקיים את המצוה