הלוואה ללא שטר בכת"י. ואם מתנה שההלוואה תהיה מתנה

שאלה:

* הם אפשר לעשות שטר הלוואה במכשיר דיגיטלי (כגון לכתוב בפלאפון שפלוני לקח סכום הלוואה מאלמוני וכו') או שחייב תמיד 'כתב ידו'?

*האם כאשר אדם צריך הלוואה אך אין עדים או אפשרות לכתוב שטר(כמובא במרן חו"מ סי' ע). האם יתכן לומר למלווה תנאי כזה: ' תן לי את הסכום פלוני במתנה ובע"ה הנני מתחייב להחזיר לך?

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר כותב המלווה במכשיר דיגטאלי של עצמו, אין כל תועלת, הכתיבה הזו היא רק תזכורת, ולא ראיה שהייתה הלוואה. צריך שהלווה יכתוב בכת"י או שהלווה ישלח מייל מהמייל הפרטי שלו שאכן לווה סכום כו"כ, כדי שתהיה ראיה ביד המלווה שהייתה הלוואה.

אם מתנה שיתן מתנה תמורת המתנה, נמצא שהלווה – שקיבל מתנה חייב לפרוע מתנה כנגד, וא"כ לא פתרנו את הבעיה שמא ישכח או שמא יכחיש. אם יתנה שהמתנה חלוטה ולא חייב כנגד, אז יועיל התנאי.

יש עצה טובה יותר שהמלווה נותן את ההלוואה על דעת שאם הלה לא יפרע אז לא יתבע ממנו בבית דין, אלא ימחל לו על חובו.

הערוך השלחן כתב שאם סומך על חברו שלא יכחיש – מותר להלוות ללא שטר.

בהצלחה.

מקורות:

דיני הלוואה בשטר – גמרא ב"מ שילהי פרק איזהו נשך. שו"ע חו"מ סימן ע ס"א.