ארבעה חילוקי כפרה – מה התועלת בתשובה לבד?

שאלה:

שלום,
כתוב (יומא פ"ו) "בענין ארבעה חלוקי כפרה, עבר על חלול השם אין התשובה ויום הכפורים ויסורים מכפרים אלא יום המיתה שנאמר אם יכופר העוון הזה לכם עד תמותון".
אני בעלת תשובה. אם חטאתי חלילה ב'חלול השם' לפני חזרתי בתשובה, האם אין כפרה עד למיתה או שזה בגדר 'תינוק שנשבה'?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

בודאי יש להניח שהיית בגדר תינוק שנשבה וכל מעשיך היום זכים ורצויים.

אבל בכלל יש לדעת, שכאשר מדברים על חילוקי הכפרה אין הכוונה להגדרת מעמדו של האדם עתה. אדם שחזר בתשובה הוא צדיק גמור, גם אם כדי לכפר על עוונותיו הישנים הוא צריך עדיין גם להמתין למיתתו שתהיה לאחר מאה ועשרים שנה, וכל היחס אליו מבורא העולם הוא כאל צדיק גמור. כיון שלגבי מעמדו של האדם תמיד ההתיחסות היא באשר הוא שם, לפי מצבו עתה ואין לזה קשר עם מה שצריך לכפר על חטאי העבר. לכן ראשית אין מה לחשוש בכלל ודאי לא היית אשמה במעשים שעשית קודם שהכרת את בורא העולם, ואין אהוב וקרוב לה' יתברך יותר מבעלי תשובה, ושנית, גם אדם שחטא מתוך הכרה בחטא, אדם שהיה דתי וחילל את ה', יכול להחשב צדק גם לפני שהתכפר לו העוון ואין קשר בין הנושאים.

בשורות טובות.