לכבס בתוך שלושים כדי לתת לאחר ללבוש לפניו

שאלה:

האם מותר לאשׁה לשׁלוח בּגדים לתיקון (להאריך או לקצר) בּתוך שׁלושים שׁל אבילות כדי ללבושׁ אחרי אבילות (ומישׁהו אחר ילבּשׁ מקודם)?
האם מותר לאשׁה לשׁלוח פּאה לכּיבּוס בּאותם התנאים?

תשובה:

שלום וברכה

נחלק את השאלה לשנים:

לכבס כדי ללבוש לאחר השלושים ודאי מותר, האיסור בשלושים הוא רק ללבוש מכובס ולא עצם פעולת הכיבוס שאסורה רק בשלושים, לגבי כיבוס על ידי אחר על מנת לתת לאחר ללבוש ואז ללבוש אחריו, ראה בפני ברוך סי' יח הערה טו שהביא בזה מחלוקת גדולה בשם המהרש"ם מדברי בעל האמרי ברוך הביא להתיר, אולם בשם הדעת קדושים ועוד אחרונים הביא שם לאסור, ולפי שלא היתרו לתת לאחר אלא בדיעבד שיש כזה בגד אבל לא לכבס לכתחילה על מנת כך לעשות. אין הבדל לענין זה בין התיקון הנ"ל לכיבוס הפאה. לכן נראה להחמיר ולהמתין, ולעשות הכל לכתחילה כפי הראוי על פי דין.

בשורות טובות.