לתלות שלטים על קיר של אחר. ולהסיר שלטים של אחרים

שאלה:

האם מותר לתלות מודעה מכל סוג שהיא על קיר של מישהו אחר?

האם יש בזה משום גזל כלשהו?

מה הדין במקום השייך לרבים שלא ידוע התנגדות כללית לתליית שלטים. האם זה נחשב ממון רבים? אם בדיעבד תלה האם צריך להורידו?

מה הדין מי שקורע או מוריד שילוט של פרסומת וכדו' ממקום שעומד לתליית שילוט. האם נקרא גזל כלפי תולה השילוט?

תשובה:

שלום וברכה,

תליית שלטים על קיר של בניין אחר, וכאשר השלט לא מפריע ולא מאפיל על הדיירים, ולא מקלקל את הכותל, אין איסור, כיון שלא מונע שימוש מהבעלים. ומאידך זכותם של הבעלים להסיר את השלטים.

כ"ש שמותר לתלות מודעות בלוחות שמיועדות לשילוט.

אחר שתלה שלטים במקומות ציבוריים, נחשב שמוציא מעצמו את בעלות על המודעות, כיון שאינו מיועד לחזור ולקחתם, ולכן אין איסור לתלוש מודעות שנתלו במקום ציבורי. אך מן היושר וההגינות שלא לקרוע מודעות של אחרים.

חשוב לציין שבלוחות מודעות שמוצבים ע"י העירייה מושכר הלוח לבעלי השלט לזמן מסוים, ולכן אסור לאחרים לתלות מודעות שם שלא ברשות.

בהצלחה.

מקורות:

לגבי איסור לקרוע מודעות א' נחשב שהוציאו הבעלים את המודעה מרשותם. וגם אם נאמר שלא הוציאו יש לומר שנחשב שהתייאשו הבעלים ממודעה כדברי התוספות ב"מ כד ע"א ד"ה אפילו ברוב ישראל, שביארו שלמ"ד שברור ישראל אין חייב להשיב משום איניש דלא מעלי שייקחו לכן מתייאשים הבעלים, וכמו כן במודעות רחוב שיש רבים שתולשים אותם – נחשב ליאוש בעלים מיד.