ביטול עסקה ללא חוזה

שאלה:

שלום, סגרנו עסקה טלפונית עם צלם חתונות. והחלטנו אחרי 13 יום שאנחנו לא מעוניינים בו. הצלם רוצה דמי ביטול של 1000 ש"ח. לא דיברנו בטלפון על דמי ביטול ולא חתמנו על חוזה. מה הדין במקרה זה?

תשובה:

שלום וברכה,

בעלי שמחה שסיכמו עם צלם ושמחה, והסיכום נעשה בדיבור ולא היה קניין בניהם, אם חזרו בהם בעלי השמחה וביטלו את ההסכם עם הצלם, לא חייבים בתשלום על כך. ואין עליהם אלא תרעומת. אמנם יש אופנים שהחזרה מדיבור נחשב ל'מחוסרי אמנה'.

אם הצלם ביטל הזמנה אחרת בגלל ההזמנה זו שבוטלה, רשאי הצלם לקבל תשלום בגין ההזמנה שבוטלה. ועל הצלם להוכיח שהיה לו הפסד.

בהצלחה.

מקורות:

פסק השו"ע חו"מ סימן שלג ס"א אדם שסיכם עם פועל על עבודה מסוימת, וטרם שהתחיל הפועל בעבודתו חזר בו הבע"ב וביטלו, אין חיוב תשלום על בעה"ב, וכדברי המשנה "אין לו עליו אלא תרעומת". אמנם יש להימנע מביטול פועל גם אם לא התחיל במלאכה, משום שדברים יש בהם משום מחוסרי אמנה. [ראה סמ"ע שם ס"ק א מתי מותר לחזור מדיבורו ולבטל]. אך אם התחיל הפועל במלאכתו לא ניתן לבטלו. .

עוד כתב שם השו"ע (ס"ב) שאם לא התחיל הפועל במלאכה אך ביטל הפועל הזמנת עבודה אחרת בגלל ההזמנה הנוכחית שבוטלה, חייב המבטל לשלם עבור הביטול. וכתב בערוך השלחן שעל הפועל להוכיח שהיה לו הזמנה אחרת שבוטלה מחמתו.