אמת ושקר אצל ילד קטן

שאלה:

האם יש מקור להלכה הבאה: צריך לשים לב איך שואלים ילד קטן. לעיתים רואים שילד שבר כלי יקר אין לפנות אליו בשאלה "מי שבר את הכלי?" כיוון שיש סבירות שמפחד יוציא דבר שקר מפיו ויאמר "לא אני".

תשובה:

שלום רב,

אני לא מכיר מקור למקרה כזה. אבל אכן באופן כללי, יש מקורות לכך שיש להיזהר מאד עם הילד שלא יתרגל לשקר. ראה בסוכה מו,ב שלא לומר לקטן שיתן לומשהו ובסופו של דבר לא יתן לו (למרות שמדינא אינו חייב לתת) משום שבכך הוא מרגילו לשקר, ויש להיזהר שלא להרגיל אותו לכך. וראה עוד ברמב"ם (הלכות שבועות, פי"ב הלכה ח'): "צריך להזהר בקטנים הרבה וללמד לשונם דברי אמת" (אמנם הוא ממשיך שם לגבי שבועות).