תביעה ממונית על כלב שנשך

שאלה:

בס"ד
לכבוד הנציג שלום ,
שאלה בעניין נזק אשר נגרם על ידי נשיכת חיה (הקרויה כלב) של שכן .
וכן הפגיעה הנפשית עקב כך
האם אפשר לזמנו לדין תורה השכן איננו דתי , אך העדפה שלי לדיון במסגרת זו על פני האזרחית . תודה

תשובה:

שלום וברכה,

כלב שנשך נשיכה שיש לה רפואה, או פגיעה נפשית שיש לה רפואה, נחשב להוצאות ריפוי ופטור בעל הכלב, כיון שאין חיוב של ריפוי בממון המזיק. אם הייתה נשיכה שיש בה נזק חייב, אמנם בכלב שנושך דינו שווה לשור שהזיק בקרנו, שחייב חצי נזק בלבד. והחצי נזק הוא קנס שקנסה תורה, ואין דנים דיני קנסות בזמנינו אך משתמשים באמצעי כפייה – נידוי – שישלם את הקנס של התורה.

לכן אדם שהוזק על ידי נשיכת כלב, יכול הניזק לתובעו בבית דין כדי לברר את זכויותיו. ואם בעל הכלב יסרה לדון בבית דין, יקבל התובע היתר לתבוע בבית משפט.

בהצלחה.

מקורות:

כלב שנשך דינו כקרן – ראה שו"ע חו"מ סימן שפט.

אין דנים כיום דיני קרן, אך מנדין עד שישלם המזיק  – שו"ע סימן א סעיף ה.