אחריות מוסד על רכוש תלמידיו

שאלה:

שלום וברכה!
אני מחנך בישיבה תיכונית, נתקלתי במקרה הבא ואשמח לעזרתכם..
בשבת האחרונה היינו הצוות והתלמידים בשבת ישיבה באכסניה מסויימת. בליל שבת – אחד התלמידים שלי הניח את נעליו מחוץ לחדר ובבוקר הן כבר לא היו שם. מישהו לקח אותם.
באכסניה היו רק צוות המורים, צוות המקום והתלמידים. המקום סגור ומגודר והגישה אליו קשה. הוא מגודר היטב מכל הכיוונים.
כמובן שאמרתי לתלמיד שלענ"ד אין מה לעשות, אך הוא התעקש שאולי הישיבה תשתתף בחלק מסויים (הוא קנה את נעליו רק השבוע והן עלו לו 300 שח, לכן הדבר היה ממש חשוב לו)..
בסופו של דבר כמובן נראה שזו אחריותו, אך בכ"ז כיוון שהתלמיד לוחץ עלי וזה חשוב לו – אני מפנה את השאלה אליכם, אולי כן יש איזו אחריות מסויימת על הישיבה ואם כן – אדבר עם הנהלת הישיבה והם ישלמו מה שצריך, למרות שכמובן בפשט אין סיבה לכך.. אך אשמח לשמוע דעת תורה בזה..
תודה רבה!
נ.ב. – יש לציין שהתלמיד מעל גיל בר מצווה. והתלמידים שהיו איתנו בשבת – חלקם מעל בר מצווה ורובם מתחת..
תודה רבה ובשורות טובות!
אוהד

תשובה:

שלום וברכה,

מצד ההלכה אין אחריות המוסד על רכוש התלמידים, הם לא קיבלו שמירה על רכושם. בפרט בנערים שיש להם דעת שאין הישיבה אחראית.

אם רצון הישיבה לחמול על התלמיד ולשאת איתו בנטל ההפסד, רשאים בכך. אבל כאמור אין חיוב הלכתי בזה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה פת"ש חו"מ סימן רצא ס"ק א גבי אשה שקיבלה תינוק ובידו דינר, שלרוב הפוסקים שם סוברים שאין אחריות האשה על הדינר, כיון שלא קיבלה שמירה על הדינר. ויש סוברים שם שחייבת משום שמסתמא קיבלה שמירה על הדינר שביד התינוק.

לפ"ז בשאלה הנ"ל לרוב הפוסקים אין אפשרות לחייב את הנהלת הישיבה. וגם למחייבים שם נראה שדוקא תינוק שצריך שמירה על הדינר שבידו, משא"כ נערים שאין צורך לשמור להם את חפציהם, לכו"ע אין לחייב את הנהלת הישיבה.