בקשה מאדם עם זכאות מיוחדת להשתתף במכרז

שאלה:

שלום לרבנים,

אני מעוניין להשתתף במכרז של מנהל מקרקעי ישראל. במכרז ישנה עדיפות לאנשים מסויימים כגון : מחוסרי דיור / למי שעבורו זו דירה ראשונה וכו'.

אני מעוניין לבקש מאדם שהוא מחוסר דיור, קרי עדיין לא רכש דירה ראשונה, להשתתף גם במכרז כך שבמידה והוא יזכה – ארכוש ממנו את הדירה.

חשוב לי לציין רק מספר דברים :
1. אין הגבלה חוזית על העניין.
2. המנהל מודע לנושא ואינו מגביל זאת בחוזה.
3. הרבה אנשים שמשתתפים במכרז מודעים לנושא ועושים אותו דבר.

האם :

1. האם מעיקר הדין יהיה מותר ?
2. האם שייך פה מידת חסידות או לחילופין, נבל ברשות התורה ?

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הנתונים שציינת 1. שאין איסור חוזית, והמנהל מודע לכך ואינו אוסר. 2. הרבה משתתפים במכרז משתמשים בשמות של אחרים, הרי אלו  שתי סיבות להתיר לכל אדם להשתמש בשם של אחר ולהשתתף במכרז.

בהצלחה.

מקורות:

אם אין איסור במפורש בחוזה, והמנהל מודע לכך, יש להתיר שנחשב שכך הוא נהלי המכירה.

כמו כן אם הרבה משתתפים משתמשים בזכויות של חבריהם, גם זה סיבה להתיר, וכמו שמצאנו בשו"ע חו"מ סימן רלא סעיף כ שיש איסור למוכרים להרוויח יותר משישית במכירת אוכל בסיסי – אוכל נפש. וחובה על הבית דין לפקח על השוק בזה. ומובא שם שאם השוק פרוץ וכל המוכרים מוכרים ביוקר ומרוויחים יותר משישית, מותר ליחידים להעלות את המחיר כמותם ולהרוויח יותר משישית, ואין סיבה שכולם ימכרו יקר, והוא יפסיד. וכן כאן אם רבים משתמשים במכרז למרות שלא זכאים, לא נאסור על היחידים להפסיד.