ערכי הסביבה בראי היהדות

שאלה:

שלום רב מכובדים יקרים,
שאלתי בנוגע לשימוש בכלי אוכל חד פעמיים.
השימוש בכלים אלו הינו מייצר זבל רב אשר מזהם את עולמנו, כלי הפלסטיק מתכלים רק לאחר מאות ואלפי שנים. בתקופה זו על על כל אדם לעשות ולו את המעשה הקטן ביותר בכדי להציל את עולמנו ולשמור עליו, שאלתי היא האם לא חובה על כולנו להפסיק את השימוש באותם כלים מזהמים אפילו אם ישנו חשש לפגיע בקדושת השבת כדי להציל את עולמנו?
שאלתי נובעת מכמויות האשפה העצומות שאני רואה שנוצרות על בסיס שבועי, מדיי שבת וחג, וליבי אינו שקט.
תודה רבה, אשמח לתשובה כנה.

תשובה:

שלום וברכה

מבחינה הלכתית אין בכך ענין, מדובר במשהו מאוד עקיף ולא ישיר והתורה לא חייבה להקפיד על כך. מבחינה חברתית ערכית, כל אחד מאמין בערכים שהוא מתחבר אליהם ונותן עליהם את הדגש. ככלל זה נכון שהציבור הדתי פחות מתחבר לערכי הסביבה מהסיבה הפשוטה: כל אדם שואף לעשות טוב, זה משהו בנטיית הנפש האנושית. אדם שחייו סביב שמירת התורה והמצוות נפשו מלאה בכל טוב, כל ימיו לימוד תורה ועבודת ה', וממילא פחות מרגיש צורך בערכים אחרים שאינם שייכים ממש בתורה ואין להם מקור בה, ואדם שאינו שומר מצוות נפשו מחפשת ולעיתים מוצאת זאת באיכות הסביבה וכדומה.

שנזכה תמיד לעשות את הטוב והישר כל אחד לפי הבנתו ותחושותיו.