יש לי בחירה חופשית?

שאלה:

למה יש דיני ממונות אם כתוב שאין אדם נוקף אצבעו… וכו? וכתוב גם שהכל בידי שמיים חוץ מיראת שמיים?

תשובה:

למעשה יש לאדם בחירה והוא נושא באחריות על כל מעשיו, השאלה שלך נוגעת בעצם לנושא של ידיעה ובחירה, והיא שאם הכל מוכתב מלמעלה למה בעצם אני נתבע על מעשי.

בענין זה כתבנו פעמים רבות באתר, ראי כאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אולי לא כתבתי ברור. השאלה היא לא על הבחירה שלי אלא על זה שלמשל מישהו גנב לי 1000 שח למה שאני אתבע אותו? לי יש בחירה על מעשי לא על מעשיו אני אחראית על המעשים שלי לא על המעשים שלו ואם הוא גנב לי אז זה מה' ה' עשה שהןוא יגנוב לי ואם כן אני לא רואה שום סיבה לתביעה

  2. כוונתי שכיון שהוא יש לו אחריות על מעשיו, ויש לו בחירה חופשית, לכן יש הגיון בכך שהתורה חייבה אותו לשלם את מה שגנב, ממילא יש בהחלט ענין לתבוע ממנו מה שהוא חייב. מי אמר שנגזר עליך להפסיד את הכסף, אולי רק נגזר עליך הטירחה לתובעו…