לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

חיוב השבת אבדה בכרטיס של הבחירות

שאלה:

האם יש חיוב השבת אבידה על כרטיס בחירה לבחירות המקומיות שהגיע אלי בדואר בטעות. או אם אני מוצא ברחוב? האם יש נפ"מ?
האם יש לזה דין ממון? זה נקרא נאבד ממנו? האם אי פעם זכה בזה?
מה הדין כאשר יש חשש שיצביע בעד מפלגה שאיננה שומרת תו"מ. האם צריך לחשוש ללפני עור?

תשובה:

שלום וברכה,

אם עדיין לא הגיע ליד המוטב, לא זכה בו המוטב, ואין חובת השבה. אם הגיע ליד המוטב ונפל ממנו, נראה שהערך של הפתק לבוחר אינו שווה פרוטה, ולכן אין חובת השבה בפחות משו"פ.

כמו כן אין לבעלים צורך ממוני בפתק, אלא שמיקל עליו לגלות לו את מקום הקלפי שלו, ולכן אין חובת השבה על מניעת טורח. אמנם ראוי להודיעו כדי להקל עליו. ואין צורך לחשוש במה שיבחר למפלגה שאיננה שומרת תו"מ, כיון שיש לו את האפשרות לברר במטות, וילך לבחור גם ללא המידע שתמסור לו.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כתבתם שאם עדיין לא הגיע ליד המוטב, לא זכה בו המוטב.
    א. יש לדון אם איננו שלו מדין זכיה וכיו"ב, שהרי הודפס עבורו ונשלח אליו (שייך לשאלת "הולך כזכי" וכו').
    ב. ואם לא זכה המוטב – אז הכרטיס של בעליו הקודמים (מי שיהיו) ויש להשיב להם (אילו היה בו שוו"פ).
    ג. מצד "ואהבת לרעך כמוך" לכאורה תמיד ראוי להשיב/להודיע.

  2. הדוואר לא מתכוון לזכות עבור המוטב, ויש לדון בזה.
    אין אפשרות להשיב למנפיק הכרטיס במקרה דנן. וגם הם הוציאו את זה מהם.
    נכון מדין ואהבת לרעך ראוי להחזיר. ולכן הבאתי שלמרות שמדין השבת אבדה אינו חייב, אבל ראוי להשיב.