תפילה בנץ או במניין?

שאלה:

שלום וברכה
ברצוני לשאול אצלנו המניין הראשי הינו בשעה שמונה אך אני מעוניין להתפלל בנץ האם עלי להמתין למניין או שמעלת הנץ גוברת?
תודה ושבוע טוב!

תשובה:

שלום רב,

עדיף להתפלל במנין על אף שזה מאוחר יותר.

מבואר בפוסקים שעדיף להתפלל בציבור לאחר הנץ מאשר להתפלל ביחידות בנץ (כך מובא בספר מעשה רב להגר”א אות כ”ה ובשו”ת פרי יצחק סימן א) אמנם מי שרגיל להתפלל כל יום לפני הנץ וקרה לו מקרה עראי שאינו יכול להתפלל במנין בנץ, במקרה כזה מתפלל ביחידות בנץ ואינו ממתין להתפלל בציבור אחרי הנץ, (ראה בביאור הלכה סימן נ”ח ועיין שו”ת מנחת יצחק ח”ג סימן ע”א ובשו”ת אור לציון ח”ב פ”ז ובקובץ תשובות להגרי”ש אלישיב זצ"ל ובספר הליכות שלמה פ”ה אות י”ז). הסיבה לחילוק הזה, הוא משום שכאשר אדם מורגל להתפלל בהנץ החמה נעשה עליו הדבר כעין נדר, כך ביאר את הדברים הגר"מ שטרנבוך, ונדר חמור מתפילה במנין.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בהמשך לשאלה,
    יצא לי להיות בחופשה במקום שלא היה מניין כלל רק במרחק נסיעה של כעשרים דקות,
    האם ראוי לטרוח וליסוע לשם או שאפשר להתפלל בנץ (זה מה שעשיתי בסוף) והאם ראוי לא להיות במקום כזה ביודעי שלא יהיה לי מניין?

  2. אין חיוב לטרוח יותר מנסיעה של 18 דק', נהגת טוב אבל ברור שלכתחילה אין ללכת לנופש במקום שאין מנין, ואם כבר הולכים כדאי לטרוח יותר בשביל המנין אף שאין חיוב, כפי שטורחים לטייל באיזור, טירחה מרובה…