התרת נדרים

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
יש נוסח כזה בראש השנה שאומרים שכל מה שנקבל עלינו במהלך השנה יהיה בגדר בלי נדר
בהנחה שאדם קיבל על עצמו מנהג טוב בפה שאמר אני יעשה כך וכך ולא אמר בלי נדר והסתמך על הגילוי דעת הנל בראש השנה שזה יהיה בגדר בלי נדר ואחר כך התחרט ורוצה להפסיק חייב התרה בפני שלוש
אני מצטער שאני חוזר על זה שוב ושוב הבעיה שיש נדרי מצווה לכאורה שאמרתי בפה שאני יעשה ודברים שאני סבור שרב לא יעשה לי עליהם התרה
בהנחה שעברתי עד כה על חלק מדברים שקיבלתי בהנחה מסויימת שאכן זה תופס זה נחשב כעבירה על נדר?
יש לי חבר שפעם אמר לי להגיד נוסח מסויים כי הטרדתי אותו הרבה עם שאלות לגבי משהוא שקשור לנדר אז אמר לי לקרוא נוסח מסויים כדי שאני לא יגיע לזה שוב האם בדיעבד כאשר אדם הסתמך על נוסח זה ולא זוכר אם אמר בלי נדר רשאי להסתמך עליו?

תשובה:

אם מה שאמרת כך ולא אמרת שיהיה בלי נדר זה משום שסמכת בפירוש על המודעה הזו של ערב ראש השנה, ולא ידעת שאדרבה, כשזוכרים את המודעה ואעפ"כ נודרים היא לא מועילה, הרי שזה נדר בטעות והוא לא חל, קשה לי לענות כי הסיטואציה לא ברורה לי, אבל מכל מקום אני סבור שכן יוכלו להתיר לך נדרי מצוה אלו, כאשר הפתח והנימוק להתרה יהיה שמעולם לא חשבת שיהיו נדרים ממש כי סמכת על ההתרה ועכשיו לא ברורה לך הסיטואציה ויש לך רצון לעשות התרה מספק.