האם מותר לי לספר את הידוע לי על בחורה שעומדת להתארס עם בחור שאני מכירה?

שאלה:

רציתי לשאול בענין הלכות שמיה"ל. יש לי חברה שאחיה עומד ככל הנראה להתארס. כששמעתי את הפרטים על הכלה היה נשמע לי שיש משהו בעייתי ברקע המשפחתי שלה. מבירור מהיר באינטרנט ראיתי שצדקתי. השאלה האם אני יכולה להפנות את תשומת לב המשפחה לכך? שלפחות ידעו לקראת מה הם הולכים…יש לציין כי לא בטוח שתהיה בכך תועלת כלשהי כיוון שהזוג הכיר בדרך לא פורמלית ולא ברור כמה השפעה תהיה לחוות הדעת של ההורים.

תשובה:

שלום רב,

לעניות דעתי, מדין הלכות לשון הרע אין איסור, משום שהסיבה שאת רוצה לספר זה רק לתועלת, ואין כאן את תנאים האוסרים כמו שלא יוסיף יותר מהאמת (את רק מפנה מה אמרו ושכדאי לברר יותר). והסיבה אינה לגנותה אלא רק לתועלת. אבל לפני שאת מפנה את תשומת ליבם לכך, כדאי לחשוב אם זה יהיה אכן לתועלת. כי אם נראה שלא תהיה לכך השפעה מעשית, לא כדאי להיכנס לזה (למרות שאיסור עצמו יתכן שבכל מקרה כאשר המטרה היא לתועלת אין איסור).