ברכת הנהנין על הנאת מעיו בלא הנאת גרונו

שאלה:

אם אדם רעב ואין בבית שום דבר חוץ מסוג מאכל שלרוב האנשים טעים אך הוא מאד סולד ממנו, ומחוסר ברירה אוכל אותו כדי לא להיות רעב, האם יברך ברכת הנהנין?

תשובה:

שלום וברכה

גם כאשר הוא לא נהנה מהאוכל, אם זה משביע אותו והאכילה היא כדרך בני אדם, כלומר מדובר בדבר הראוי לאכילה אלא שהוא באופן אישי סולד ממנו, יש חיוב ברכה.

מקורות:

יש דיון רחב מאוד בפוסקים מה המחייב של הברכה, האם הנאת מעיו או הנאת גרונו, וההכרעה בזה, שכל שאכל כדרך בני אדם, די בהנאת מעיו לבד לחייב ברכה גם אם לא היה הנאת גרונו, ראה בשו"ת חתם סופר או"ח סי' קכז, מהר"ם שיק או"ח סי' רנ, אבני נזר או"ח סי' קכג, דברי מלכיאל ח"ה סו"ס רמא, מנחת יצחק ח"ג סי' יח ועוד רבים. ועי' משנה ברורה סי' רד ס"ק מב-מג.

כל הדיון לפטור מתחיל כשלא אכל כדרך בני אדם, כגון שכרך נייר סביב האוכל ובלע ויש רק הנאת מעיו ועוד.