תפילה בדיבור או במחשבה – מה ההבדל?

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
יש הבדל בין אם אדם מתפלל שמונה עשרה או בשפה שלו בפה או בלב כי אחד מהיג עיקרים שהקדוש ברוך הוא יודע מחשבות אדם
ויש הבדל בין אדם שמשנן פרקי תהילים בראש לאחד שאומר בפיו?

תשובה:

שלום וברכה

נכון שהקב"ה יודע מחשבות אבל מצות תפילה וקריאת שמע היא דוקא בדיבור, וזה מעכב, לכתחילה צריך אפילו דיבור להשמיע לאוזנו אלא שבדיעבד אם דיבר ולא השמיע לאוזנו גם יצא.

ראה בהרחבה שו"ע משנה ברורה וביאור הלכה בסי' סב, וראה שם על השיטות שהרהור כדיבור ושאין הלכה כדבריהם.