נזק למישהו שלא מכיר ליפני שנים. וקטן שגזל

שאלה:

הזקתי באופן משמעותי לאיזה אוטו פעם אחת חצי חצי יהודים גוים בסביבה. ופעם אחת רוב גוים. ליפני הרבה מאוד זמן. בפעם הראשונה ברחתי. בפעם השנייה השארתי פתק בעברית. מה עלי לעשות. אם אפשר תשובה מפורטת לכל ציור.

וגם שהיתי קטן לצערי הרב גזלתי מחנות יהודים בארץ.

תודה מראש!!

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר המזיק אינו יודע למי הזיק יש לתת את ערך הנזק לצורכי רבים. לבית כנסת או למתנ"ס, או כל דבר ציבורי אחר.

עבור הפעם שהזקת והשארת פתק, ובעלי הרכב לא חזרו, נראה שכל עוד שהבעלים לא דורשים אינך חייב בהשבה – וגם לא צורכי רבים. ראה מקורות.

קטן שגזל והגדיל, אם הגזלה קיימת חייב להשיב את הגזלה. ואם אין הגזלה קיימת פטור מתשלומים. וממדת חסידות לשלם על גזלות שעשה בקטנותו.

בהצלחה.

מקורות:

כשאינו יודע למי יחזיק יעשה צורכי רבים – ראה שו"ע חו"מ סימן שסו סעיף ב.

מזיק שהשאיר מודעה עם פרטים מזהים, ולא חזר הניזק לתובעו נראה שיש בזה מחילה. לא רק לדעת הש"ג הביאו הש"ך סימן רלב ס"ק ב שמלווה שאינו תובע הלוואתו נחשב למחילה, א"כ גם כאן אם לא תובעו הניזק נחשב למחילה. ועיין שם בש"ך שנשאר על דבריו בצ"ע, ונראה שדוקא שם שהלווה יודע למי לפרוע, סובר הש"ך שלא נחשב מחילה כשאינו תובעו. אבל מזיק רכב ואינו מכיר את בעליו, והניזק לא ניגש לתובעו, ויודע הניזק שאין באפשרותו של המזיק לדעת מיהו הניזק, ולא תובע, נראה שיודה הש"ך שנחשב למחילה.

קטן שגזל – שו"ע שמט ס"ג ובפת"ש ס"ק ב.