מחילה על קללות שנאמרו בציבור בבית הכנסת

שאלה:

שלום רב
אדם שקילל את חברו, גם עלב בו, הוציא עליו שם רע (או לפחות לשון הרע). המקרה היה בבית הכנסת, כשהציבור נכח ושמע. ההיכל היה פתוח וספרי התורה בחוץ. האדם שנפגע שוקל אם בכלל לסלוח, הוא מציב בינתיים תנאי שבקשת המחילה תהיה באותן נסיבות שהוכפש, היינו בבית הכנסת, בציבור, והיכל פתוח. זה שהעליב נוטה להסכים לבקשת מחילה בתנאי שהיא תהיה בצנעה, בארבע עיניים מול הנעלב. שאלותי הן:
1. האם יש חשש שקללות מתקיימות אם נעשו במעמד המתואר?
2. כיצד צריכה להיות המחילה?
תודה

תשובה:

אם מדובר בהוצאת שם רע זה קצת יותר מורכב, כיון שאין חיוב למחול, ממילא יש להשמע לתנאים של הנעלב, אבל במידה וזה היה לשון הרע ולא הוצאת שם רע, אין חובה לפייס באותה פומביות שעלב, אבל צריך פומביות מסוימת, וכפי שכתב בשולחן ערוך אורח חיים הלכות יום הכפורים סימן תרו:

עבירות שבין אדם לחבירו אין יום הכיפורים מכפר עד שיפייסנו; אפילו לא הקניטו אלא בדברים, צריך לפייסו; ואם אינו מתפייס בראשונה, יחזור וילך פעם שנייה ושלישית, ובכל פעם יקח עמו שלשה אנשים [שלושה אחרים בכל פעם], ואם אינו מתפייס בשלשה פעמים אינו זקוק לו. מיהו יאמר אח"כ לפני עשרה שביקש ממנו מחילה.

אין יתר משמעות לקללה מחמת שנאמרה בפני הספרי תורה, לא צריך לחשוש כלל מקללה זו, היחיד שצריך לחשוש ממנה זה המקלל בעצמו.

בשורות טובות.