אשרי ובא לציון – לפני החזרת ספר התורה או אחר כך?

שאלה:

למה בימי החול (ביום שיש קריאת התורה) מנהג אשכנז הוא לומר "אשרי" אחרי שמחזירים הס"ת לארון, ואילו בשבת אומרים "אשרי" לפני שמחזירים הס"ת לארון? מה הטעם למנהג אשכנז בימי חול, ומה הטעם בשבת נוהגים אחרת? בבקשה להביא מקורות (כמו שאתם רגילים לכתוב, והדבר עוזר הרבה מאד, ישר כחכם).

תשובה:

שלום וברכה

טעמם של בני אשכנז שרק בימות החול מחזירים את הספר תורה לפני אמירת אשרי מפני שיש הנוהגים להסיר את התפילין בזמן אמירת ‘יהי רצון שלא נבוש’ וכו’ ב’ובא לציון’ ואין להסיר את התפילין בפני הספר תורה ולכן מחזירים אותו קודם, אך בשבת שלא שייך כל זה מחזירים אחרי אמירת ‘אשרי’.

מקורות:

ר’ בטור סי’ קמ”ט שהביא את ב’ הדעות בזמן החזרת הספר תורה לארון, ור’ גם במחזור ויטרי סי’ רלא, ובמג”א קמט,א נראה דפסק כמנהג בני אשכנז ע”ש. ובטעם שכתבנו ר’ שכתב כן באשל אברהם (בוטשאש) שם.