ברכה על טילון / גלידה בגביע / קסטה

שאלה:

שלום וברכה
מה מברכים על טילון ?
בימינו הגביע כבר חשוב וחלק מהאנשים אוכלים אותו להנאה
והוא גם עשוי מחומרים משובחים

תשובה:

שלום וברכה

לגבי טילון, הכרעת רוב הפוסקים שאם אוכלים את הגביע עם הגלידה יחד, אין לברך על הגביע, כי אף שיש לו טעם טוב לא היו אוכלים אותו ללא הגלידה וגם עכשיו הם נאכלים יחד. ראה קובץ מבית לוי ח”ד עמ’ קמב בשם הגר”ש וואזנר, בצל החכמה ח”ג סי’ קיד, אשרי האיש פרק לו ס”ק ה בשם הגרי”ש אלישיב, אור לציון ח”ב פי”ד ס”ק כ, חוט שני ברכות עמ’ רו.

לגבי גביע בעל טעם מיוחד, שאדם ממש מתענג גם עליו, כתב בספר וזאת הברכה בירור הלכה סימן לב אות א’, שיש להפריד ממנו מעט ולברך.

לגבי קסטה הכריע באגרות משה ח”ד סי’ מג, שכיון שיש הנאה יותר משמעותית מהביסקויטים, יש לעשות שתי ברכות, ותחילה יפריד מעט ביסקויט ויברך עליו, ואחר כך שהכל על הגלידה, וכן דעת הגרח”פ שינברג. ויש שכתבו לברך רק בורא מזונות, ראה שו”ת יביע אומר ח”ז סי’ לג ואור לציון הנ”ל.