קטנה שהתגיירה ובהגיעה לגיל מצוות לא שמרה מצוות

שאלה:

ילדה שגיירו אותה בגיל קטן וכשהגיעה לגיל מצוות היא לא הייתה שומרת מצוות , האם היא גויה ?

תשובה:

שלום רב,

קטנה שעבר גיור יכולה למחות בהגיעה לגיל מצוות, משום שהגיור למעשה מועיל מדין זכיה. שזו זכות עבורה להיות יהודיה, ולכן אם היא מוחה ואינה רוצה להיות יהודיה, היא רשאית והגיור מטל מעיקרו. אולם מחאה זו צריכה להיות כאשר היא מודעת לכך שהיא מוחה ויכולה למחות ולא סתם כך ממשיכה את חייה בלי לדעת דבר. כלומר, אפילו אם נאמר שעצם העובדה שהיא אינה שומרת מצוות זו ראיה למחאה, זה רק כאשר היא מודעת לכך. אבל צריכים לדעת, שאם היא גדלה מאז הגיור במשפחה שאינה שומרת מצוות, הגיור בספק. יש מחלוקת גדולה בפוסקים האם זו זכות עבורה לגדול כיהודיה שאינה שומרת מצוות, או שזו אינה זכות ועדיף לה להישאר גויה. ולכן גיור כזה נחשב לספק.