מילוי בור בחול בשבת / מה נחשב ייחוד מוקצה לשבת?

שאלה:

אם נניח מערב שבת יחדתי חול לשימוש,
ויש מקום מעין חור באדמה, מסוכן שלא רואים ההולכים ועלולים ליפול לתוכו, האם מותר למלא את הבור בחול? או שזה בונה?

והאם מותר לשים חול על אדמה רטובה שלא יחליקו עליה?
צריך מקור אם מותר ואם אסור,
תודה

תשובה:

שלום וברכה

הגמרא בשבת עג ע"ב אומרת במפורש בשם רבא, שלמלא גומא בעפר חייב משום בונה, כך שמדובר באיסור דאורייתא בשבת.

נתינת חול על אדמה רטובה בלי השוואת גומות, מסתבר שזה אכן רק בעיה של מוקצה. כיון שאינו מתקן כלום בקרקע אלא רק מונע החלקה. אבל ברגע שהוא יפזר את החול באופן ישר שלא יהיה בו עליות ומורדות הוא שוב עובר בבונה ואולי גם בממרח במקרים מסוימים. חז"ל אגב אסרו לטאטא חצר שאינה מרוצפת [או אפילו מרוצפת במקום שרוב החצרות אינן כאלו] משום החשש שיבוא להשוואת גומות, לכן נראה ברור שכל פיזור באמצעות מגריפה או מטאטא אסור משום גזירה זו, וגם אם נתיר זה רק לקחת בדלי ולפזר בלי להחליק את החול ולפזרו באמצעות שום כלי.