שאילת שלום לאבל

שאלה:

מה הכוונה באיסור שאלת שלום לאבל? אסור לומר לו מה שלומך? איך המרגש?

תשובה:

שלום רב,

אכן בשו"ע יו"ד סי' שפה נפסק שאסור לאבל לומר לשלום, ואף אסור לדרוש בשלומו. אולם מותר לשאול איך הוא מרגיש כאשר הכוונה למצב בריאותו באופן ספציפי וכדומה, או לברך אותו בכל מיני ברכות.

ברמ”א סי’ שפה סעי’ א כתב שיש שנהגו אחרי השלושים לומר שלום, וכנראה טעמם, שאמירת שלום בזמנינו היא אקט של נימוס וזו אינה שאילת שלום ממש, אלא שפקפק במנהג זה. ובש”ך שם ס”ק ג כתב שלא מצינו לשום פוסק שחילק בכך, וגם תמה, שאם כן גם בתוך ימי השלושים יש להקל. וע”ע באר היטב שם ס”ק ב. כך שהמיקל בזה לאחר השלושים באופן שרק אומר שלום ולא דורש בשלום זה הבא כנגדו יש לו על מה לסמוך, אף שאינו מנהג מבורר.