מתעסק בשבת / הנאה מפעולה שנעשית באופן הנ"ל

שאלה:

בס"ד
אדם שבטעות נגע בשעון השבת וגרם לכיבוי התאורה בחדר .( נגיעה בשעון עצמו בחלקו הפנימי העגול).
מהי הכפרה שעליו לעשות ?

תשובה:

פעולה כזו היא בכלל “מתעסק”, עשייה סתמית שלא לשם כל מלאכה, שאינה בכלל מלאכת מחשבת האסורה בשבת. כמו אדם הנשען על הקיר ולא שם לב שבכך הוא מכבה את האור, שאין מעשיו כלום. ומכל מקום ידועים דברי רבי עקיבא איגר שגם מתעסק צריך כפרה קצת.

מקורות:

לגבי הנאה מפעולה שנעשית באופן של מתעסק: בעונג יו”ט אורח חיים סימן כ’ כתב לאסור להנות ממעשה שבת במתעסק, וכן כתב במנחת ברוך סו”ס ט’, אמנם בפרי מגדים בסי’ שי”ח במ”ז סק”ב כתב שאין לאסור הנאה ממעשה שבת במתעסק, וכן יש להוכיח מדעת הראשונים שהביא הביאור הלכה בסי’ שט”ז ס”ה ד”ה חייב לגבי נעל את הדלת ולא ידע שצבי בתוכו ע”ש, וכן יש לצרף את דעת הגר”א שכל מעשה שבת בשוגג מותר בו ביום כר”מ וכל שכן במתעסק, וכן כתב בשמירת שבת כהלכתה פרק י’ הערה מ”ז, וכן יש לומר לדעת רע”א בשו”ת סי’ ח’ דאיסור מתעסק הוא רק מדרבנן וממילא יש להקל בדרבנן במעשה שבת כמו שכתב הביאור הלכה ריש סי’ שי”ח.